Zadaniem w konkursie jest wykonanie kreatywnego deseru lodowego (może to być na przykład puchar lodowy z dodatkami, sorbet owocowy , gofry , ciasto i inne ). Przygotowanie deseru, użyte składniki i finalny efekt należy zaprezentować w postaci krótkiego filmiku instruktażowego na wzór komercyjnych programów kulinarnych.
Adresat konkursu
Uczniowie z klas I – VIII naszej szkoły.
Forma pracy
Indywidualna
(w klasach I-V dopuszczalna jest pomoc rodziców lub dorosłej osoby, szczególnie przy posługiwaniu się przyborami kuchennymi).
Warunki uczestnictwa
Przygotowanie i forma końcowa deseru musi zostać zapisana w formie filmiku, wykonanego w dowolny sposób (kamera, smartfon). Prezentacja filmowa, ukazująca powstawanie deseru nie może być dłuższa niż 3-4 minut. Dozwolony jest montaż, obróbka w dowolny sposób. Preferowany format pliku multimedialnego to: avi lub mp4. Przy nagrywaniu uczniowi mogą pomagać osoby trzecie. Deser może być autorskim pomysłem lub inspirowany powszechnie dostępnymi przepisami. Ważne by w materiale filmowym w dowolnym jego fragmencie znalazła się lista składników użytych do wykonania deseru.
Forma dostarczanych prac
Nagrania należy przesłać w formie cyfrowej na adres opiekuna konkursu:
MICROSOFT TEAMS – CZAT – p. ANETA ZACHMYC-ROGACKA
Ważne! Plik (filmik) musi być przesłany i zapisany do edycji, by można go było pobrać z CZATU TEAMS .
Termin
Multimedialne prezentacje – FILMIKI kulinarne przesyłamy do 15 marca 2024
Kryteria oceniania prac
>kreatywność, estetyka prezentacji
>dekoracja, zastosowanie technik kulinarnych
> zgodność przepisu z wykorzystanymi składnikami
> montaż nagrania filmowego
Organizator Aneta Zachmyc-Rogacka